Otvoria výstavu geometrie v podaní maliara Štefana Balázsa

30.11.2011 Rimavská Sobota

Rimavská Sobota 29. novembra (TASR) - Mapovanie priestoru je názov výstavy Štefana Balázsa, ktorú otvoria v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote v piatok 2. novembra. Ako pre TASR povedala kurátorka výstavy Gabriela Garlatyová, autor sa venuje tvorbe geometrických štúdií máp a modelov, utópií a labyrintov.

Výstava Štefana Balázsa Mapovanie priestoru nadväzuje na predošlé maliarske cykly. \"Návštevníkom ponúkneme výber Balázsovej maľby druhej polovice 80. rokov, kedy ukončil štúdium na VŠVU. Je charakteristická figurálnym expresívnym štýlom a tematickým zameraním na mýty a ich interpretácie. Tvorba 90. rokov je pre neho typická veľkoformátovými znakovými maľbami, ktoré patria do kontextu postmodernej maľby. Balázsova maľba ako proces, ako myslenie a ako intuitívna vnútorná imaginácia priznávajú zaujatie autora pre maliarske médium a jeho analýzu,\" dodala Garlatyová.

Maliar Štefan Balázs používa jazyk geometrie. Identifikuje a interpretuje geometrické štruktúry tvarov a narába s kultúrnymi znakmi, ako sú kozmický systém, usporiadanie sveta, model a tvar sveta, životné cykly a elementy a psychologické modely zjednodušených systémov a tvarov. \"Výstava prezentuje výber rozmerných malieb akrylom na plátne a kresby. Maľba pásovou plochou maliarskeho valca umožňuje autorovi hlbšiu koncentráciu. Využíva metódy teórie farby napríklad miešaním troch základných farieb. Používa tak komplexné farebné spektrum, čo podporuje ideu sveta ako jedného celku,\" dodala kurátorka výstavy.

Štefan Balázs sa narodil 6. februára 1958 v Podbrezovej. Pôsobil na Katedre výtvarnej tvorby, Fakulty humanitných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Od roku 2008 pracoval ako docent na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde viedol Ateliér kresby. V súčasnosti je prodekan Fakulty výtvarných umení Akadémie umení.
 

Vyberte región